Prospešné látky
Mýtus o tom ,že káva škodí, je už dávno vyvrátený. Káva obsahuje veľké množstvo látok, ktoré majú na zdravie a organizmus človeka pozitívne účinky.Okrem kofeínu, ktorý má povzbudzujúci účinok, je to veľké množstvo antioxidantov zabraňujúcich oxidačnému stresu, a teda aj vzniku mnohých civilizačných a iných ochorení.
Kedy káva škodí?
Káva môže človeku škodiť, ak to s jej konzumáciou preženie. Ak človek vypije denne štyri kávy, tak sa žiadnych nežiaducich účinkov báť nemusí.
Veľmi veľké dávky kofeínu majú na organizmus človeka opačný efekt a môžu byť nebezpečné. Predovšetkým u citlivých jedincov to môže viesť k zvýšeniu krvného tlaku, búšeniu srdca, páleniu záhy a veľkým stratám tekutín v dôsledku močopudných účinkov, čo môže byť príčina mnohých ďalších komplikácií, akou je napr. zápcha, teda porucha vyprázdňovania, ale aj množstvo iných, oveľa nebezpečnejších zdravotných komplikácií.
Zdravý človek sa však kávy báť nemusí. Práve naopak, mal by si ju dopriať pravidelne, aby sa mohla na zdraví podpísať čo najprospešnejšie.
Akú kávu piť?
Turecká káva:
Turecká káva je najrozšírenejší spôsob prípravy kávy na svete. Množstvo kofeínu v káve závisí od toho, ako dlho je káva v kontakte s horúcou vodou.Viem, že asi zraním mnoho ľudí, ale najhoršia káva pre zdravie srdca je práve turecká káva.
Filtrovaná káva, espreso:
Pri filtrovanom spôsobe voda pretečie cez kávu relatívne rýchlo a takýto nápoj je omnoho kvalitnejší ako zalievaná káva. Takýto druh kávy je pre organizmus najzdravší.
Je espreso naozaj silné?:
Espreso síce chutí silne, ale je v ňom menej kofeínu ako vo filtrovanej a omnoho menej ako v tureckej káve.
Instantná káva:
Je to vlastne už uvarená a vysušená káva do podoby prášku alebo zrniečok. Je trochu menšej kvality ako zrnková káva. Osobne som ale chuťovo horšiu kvalitu nepocítil a je len na vás aký druh kávy vám chutí.
Mlieko a cukor v káve.
Kávu môžete piť, ako len chcete a s čím ju máte radi, pokojne aj s mliekom a cukrom.Pokiaľ však chcete naozaj zistiť, či je kvalitná, nemali by ste do nej pridávať mlieko ani cukor. Na druhej strane, ak si ju osladíte, znížite jej horkosť.
V súčasnosti je možné kávu piť aj so škoricou, či dokonca čili.
Káva počas dňa
Ranná káva
Kávička ráno ovplyvňuje najmä funkciu obličiek. Rozširuje cievy a pomáha odstráneniu odpadu z tela. Pomáha naštartovať naše telo. No mala by to byť trošku slabšia káva.
Večerná káva
Je vhodná pre tých, ktorí sú zvyknutí pracovať aj neskoro večer alebo v noci. Káva vplýva na mozgové centrá, odstraňuje ospalosť a pomôže nám lepšie prežiť noc. V tomto prípade by mala byť káva silnejšia.
Popoludňajšia káva
Ovplyvňuje množstvo energie v predspánkovej fáze a môže byť obzvlášť účinná pri fyzickej aktivite.
Káva nalačno
Pitie kávy nalačno nie je veľmi dobré, môžme si podráždiť žalúdok. Káva nalačno môže spôsobiť nevoľnosť, nervozitu, bolesť žalúdka a pod. Ak niekto obľubuje kávu nalačno nech si do nej dá trochu mlieka alebo smotany. Prípadne odporúčam piť čierny, zelený čaj dlhšie vylúhovaný aby sa uvoľnilo najviac kofeínu.